Śmiertelny wirus H7N9. Pierwszy przypadek w USA od 8 lat

W Stanach Zjednoczonych odkryto pierwsze od 2017 roku ognisko ptasiej grypy spowodowanej przez wirus H7N9. To kolejny problem dla kraju zmagającego się już z epidemią innego szczepu.

2025-03-17, 17:42

Śmiertelny wirus H7N9. Pierwszy przypadek w USA od 8 lat
USA. Śmiertelne ognisko niebezpiecznego szczepu wirusa ptasiej grypy. Foto: PAP/EPA/ATEF SAFADI

USA. Wirus H7N9. Pierwszy przypadek od lat

Rozprzestrzenianie się ptasiej grypy powodowanej przez wirus H5N1 jest poważnym problemem w USA i na świecie. To właśnie ten wirus odpowiada za pandemię, która powoduje wzrost cen jajek na całym globie, a w Stanach Zjednoczonych wręcz powoduje puste półki w sklepach. Co gorsza, H5N1 przenosi się już na ssaki oraz odnotowano przypadki u ludzi. Ale to nie koniec kłopotów.  

"Wysoce zjadliwą grypę ptaków (HPAI) H7N9 wykryto w komercyjnym stadzie brojlerów hodowlanych w stanie Missisipi. Trwa depopulacja dotkniętego stada" - stwierdza raport amerykańskiego Departamentu Rolnictwa. 

To pierwsze ognisko tego szczepu wirusa grypy w USA od 2017 roku. Wirus jest niebezpieczny nie tylko dla ptaków. Przenosi się również na ludzi. Współczynnik śmiertelności oceniano w 2022 roku na 39 proc. Na szczęście na razie nie potwierdzono, by wirus H7N9 przenosił się z człowieka na człowieka. Zakażenie może nastąpić tylko przez kontakt z ptakami lub ich wydzielinami. 

Objawy wirusa H7N9 u ludzi

Główne objawy u ludzi to gorączka, kaszel i duszność. U pacjentów stwierdzano także ciężkie zapalenie płuc. WHO twierdzi, że należy też zwracać uwagę np. na niewyjaśnione zapalenie spojówek, szczególnie jeżeli mogło się mieć kontakt z zakażonymi ptakami lub przebywało na obszarze występowania grypy ptaków. Lekarza dobrze jest poinformować o jakimkolwiek kontakcie z ptakami - martwymi lub żywymi (w przypadku niepokojących objawów). 

REKLAMA

Jak unikać zakażenia ptasią grypą?

Środki ostrożności dla ptasiej grypy (wszystkich szczepów - H7N9 czy H5N1) są, można powiedzieć, typowe. Najlepiej jest zakrywać maseczką twarz i usta (sprawdzą się nawet proste maski). Przestrzegać też podstawowych zasad higieny - myć ręce wodą z mydłem, szczególnie po kontakcie ze zwierzętami. Zasady higieny sprawdzą się też w profilaktyce grypy ludzkiej (wirusy takie jak H1N1). 

Czy spożywanie drobiu i jaj jest bezpieczne?

Ryzykowne jest spożywanie surowych produktów odzwierzęcych. Co oznacza, że surowe jajka (np. w formie kogla-mogla) nie są bezpieczne. Dotyczy to także dań takich, jak tatar. 

Bezpieczne przygotowanie żywności to staranne pilnowanie oddzielenia surowych półproduktów od ugotowanych, a także przestrzeganie zasad higieny przy przygotowywaniu (mycie rąk po kontakcie z surowym mięsem czy jajami, mycie desek do krojenia i noży oraz blatów). Mięso oraz jaja trzeba gotować dokładnie, aby zmniejszyć ryzyko do minimum. 

Czytaj także: 

Źródło: Reuters/WHO/AM

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej