Zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia
- Niektóre potrawy w wigilijnego stołu są na tyle zdrowe, że powinny być z nami nie tylko od święta - mówiła w Polskim Radiu 24 specjalistka medycyny stylu życia dr Alicja Baska.
2024-12-25, 20:00
Ekspertka przypomniała, że obecność na świątecznym stole potraw z ryb, wzbogaci nasze organizmy o takie kwasy nienasycone jak np. omega 3 i 6. A niektóre ciasta podawane na wigilię takie jak np. kutia, są zdrowe, bo zawierają mak, dość rzadko spożywany w codziennych posiłkach, a mak zawiera sporo wapnia.
Posłuchaj
- Barszcz czerwony jest niskokaloryczny, ma zdrowy zakwas buraczany. Uszka z grzybami też są zdrowie, bo obecnie zmieniło się podejście do grzybów, zaczęto je wreszcie doceniać, bo są zdrowe dla naszej flory bakteryjnej. Trzeba jednak wiedzieć, które grzyby są szkodliwe, ale zupa grzybowa jest korzystana dla naszego zdrowia - mówiła Alicja Baska.
Gość audycji podkreśliła, że choć upieczenie ryby jest zdrowsze niż jej usmażenie, to i tak w ogólnym bilansie żywieniowym nawet taka forma ryby, jest błogosławieństwem dla naszego systemu krwionośnego i mózgu. Bo chodzi o nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne zwłaszcza w tłustych rybach morskich, które oprócz Omega 3 mają dodatkowo właściwości antyzapalne. Trzeba uważać na ilość soli w śledziach, bo to jest niekorzystne z uwagi na jej właściwości podnoszenie ciśnienia krwi.
REKLAMA
***
Audycja: Samo zdrowie
Prowadząca: Małgorzata Telmińska
Goście: dr Alicja Baska (specjalistka medycyny stylu życia)
Data emisji: 25.12.2024
Godzina emisji: 19.33
Źródło: Polskie Radio 24/SW
REKLAMA