Lidl wydał oświadczenie ws. papryki. Chodzi o pestycydy

Fundacja Pro-Test sprawdziła zawartość pestycydów w czerwonej papryce oferowanej w popularnych sieciach handlowych - w Lidu i Biedronce. Lidl Polska w odpowiedzi przesłał serwisowi PolskieRadio24.pl oświadczenie w tej sprawie. 

Andrzej Mandel

Andrzej Mandel

2025-03-19, 11:28

Lidl wydał oświadczenie ws. papryki. Chodzi o pestycydy
Lidl wydał oświadczenie w sprawie pestycydów w papryce. Foto: Shutterstock/

Pestycydy w czerwonej papryce

18 marca opublikowaliśmy informację o wynikach testów na pozostałości pestycydów w czerwonej papryce sprzedawanej w dwóch najpopularniejszych sieciach handlowych - Biedronce i Lidlu. Badania wykazały zgodną z normami zawartość - w przypadku Lidla wykryte zostały dwa pestycydy fluodiksonil oraz cypronidil. W związku z wynikami testu fundacji Pro-Test, Lidl przesłał do redakcji PolskieRadio24.pl oświadczenie w tej sprawie.

Lidl odpowiada w sprawie papryki

"Chcielibyśmy zaznaczyć, że papryka poddana testom spełniała wymagania prawne i jak zostało wskazane w artykule Fundacji Pro-Test, zawierała pozostałości pestycydów w ilościach znacznie poniżej dopuszczalnych norm. Tym samym chcielibyśmy zaznaczyć, że badany produkt nie stwarza zagrożenia dla konsumentów" - podkreśla na wstępie Aleksandra Robaszkiewicz dyrektorka ds. Corporate Affairs and CSR w Lidl Polska. Lidl Polska, jak stwierdza oświadczenie, intensywnie bada sprzedawane przez siebie produkty pod kątem jakości i bezpieczeństwa dla konsumentów. Wymogi prawne dotyczące niebezpiecznych dla zdrowia substancji są, jak twierdzi Lidl, mniej surowe od norm własnych tej sieci handlowej. 

Rocznie prawie 10 tys. badań w laboratoriach

"Rocznie przeprowadzamy ponad ok. 9 500 badań jakościowych produktów spożywczych w niezależnych, akredytowanych laboratoriach badawczych. Jakość produktów kontrolujemy na każdym etapie łańcucha dostaw. Współpracujemy wyłącznie z certyfikowanymi dostawcami, którzy spełniają nasze wymagania jakościowe - wymagamy certyfikatów jakościowych, potwierdzających wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów - w obszarze produktów żywnościowych i nieżywnościowych wymagamy certyfikatów IFS i BRC, a w obszarze owoców i warzyw certyfikacji GlobalG.A.P./GRASP" - podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz. 

REKLAMA

"W Lidl Polska zawsze postępujemy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, a niekiedy przyjęte przez naszą firmę wewnętrzne wytyczne są jeszcze bardziej wymagające niż przepisy UE. W przypadku świeżych owoców i warzyw nasza polityka dotycząca pozostałości pestycydów określa, że akceptowany przez nas poziom dla jednej wykrytej substancji to maksymalnie 1/3 limitów prawnych, co również potwierdzają przeprowadzone badania papryki" - zauważa dyrektorka ds. Corporate Affairs and CSR w Lidl Polska. 

Restrykcyjne standardy jakości

"Zarówno w obszarze owoców i warzyw, jak i w pozostałym asortymencie, określiliśmy restrykcyjne standardy jakości naszych produktów, regularnie je monitorujemy i konsekwentnie wyznaczamy sobie nowe, ambitne cele. W 2021 roku wprowadziliśmy w naszej firmie listę związków strategicznych, na której aktualnie znajduje się aż 327 substancji zakazanych w uprawie i monitorujemy jej przestrzeganie." - zauważa Aleksandra Robaszkiewicz. Wyniki testu fundacji Pro-Test będą, jak obiecuje Lidl, analizowane wewnątrz firmy i z dostawcami. 

"Prowadzimy pełną identyfikowalność łańcucha dostaw. Jesteśmy także w stałym kontakcie z naszymi dostawcami - naszym wspólnym celem jest doskonalenie jakości oferowanych produktów. Otrzymane wyniki badań analizujemy wewnątrz firmy, jak również z naszymi dostawcami i wskazujemy sobie ambitne cele na kolejny sezon, niejednokrotnie przewyższające standardy na rynku" - podkreśla w przesłanym oświadczeniu Aleksandra Robaszkiewicz. 

Czytaj także: 

Źródło: PolskieRadio24.pl/AM

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej