Mikroplastik w butelkowanej wodzie. Naukowcy wskazują na nerki
Coraz większa ilość plastikowych odpadów w środowisku prowadzi do przenikania mikroplastiku do wody pitnej i żywności. Jak wynika z badań opublikowanych w "Communications Biology", może to skutkować poważnymi uszkodzeniami narządów wewnętrznych. Szczególnie narażone są nerki, w których kumulują się szkodliwe cząsteczki.
2025-03-16, 18:20
Jak mikroplastik dostaje się do organizmu?
Naukowcy czasopisma "Communications Biology" ustalili, że mikroplastik, będący drobnymi fragmentami plastiku o długości poniżej 5 mm, jest głównym nośnikiem benzopirenu (BaP) - silnie toksycznej substancji. Choć dokładne mechanizmy ich wchłaniania nie są jeszcze w pełni poznane, istnieją dowody na to, że dostają się do organizmu głównie przez układ pokarmowy. To znacznie zwiększa ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Badania wykazały, że najbardziej narażone są ściany jelit, a przyjmowanie dużej ilości mikroplastiku prowadzi do stanów zapalnych nerek. Jak się okazało, jednym z głównych źródeł mikroplastiku jest woda butelkowana.
Szkodliwe zarówno dla ludzi, jak i środowiska
Obecność mikroplastiku w środowisku stanowi poważne wyzwanie, ponieważ jego eliminacja jest niemal niemożliwa ze względu na mikroskopijne rozmiary. Znaleziony został w powietrzu, glebie, wodzie kranowej, a nawet w żywności i napojach. Zanieczyszcza także oceany, negatywnie wpływając na rafy koralowe i ekosystemy wodne. Warto podkreślić, że mikroplastik nie występuje naturalnie i nie ulega biodegradacji. To sprawia, że jego ilość w ekosystemie stale rośnie.
Kluczowym krokiem w walce z mikroplastikiem jest ograniczenie zużycia plastiku. Naukowcy sugerują, że dobrym rozwiązaniem jest picie wody z wielorazowych butelek lub termosów. Niezwykle ważna jest też segregacja śmieci. Prawidłowy recykling ogranicza trafianie odpadów do środowiska.
Czytaj także:
- Tabletki antykoncepcyjne dla mężczyzn. Nadchodzi rewolucja?
- "Zimna plama" na oceanie. Może to wpłynąć na klimat w Europie
- Przełomowe odkrycie. Mikroplastik wspiera rozwój superbakterii
Źródła: PolskieRadio24.pl/JL
REKLAMA
REKLAMA