Ekologiczna Wielkanoc. "Nie otaczajmy się plastikowymi ozdobami tylko żywymi roślinami"

- Kupując nadmiar żywności na Wielkanoc, nie tylko tracimy w ten sposób nasz czas i pieniądze, ale marnujemy nasze mocno ograniczone zasoby wody. Trzeba ilość kupowanych produktów, dostosować do listy naszych gości - powiedziała w Polskim Radiu 24 Elżbieta Wojciechowska, prezeska Fundacji Digital University i inicjatorka programu edukacyjnego Be.Eco.

2025-04-17, 21:00

Ekologiczna Wielkanoc. "Nie otaczajmy się plastikowymi ozdobami tylko żywymi roślinami"
Wiosna w okresie Świąt Wielkanocnych, daje ogromne możliwości wykorzystania naturalnych produktów do zdobienia świątecznego stołu, bez plastikowych kwiatów.Foto: Shutterstock/Anna Shepulova

Ekspertka podkreśliła, że wiosenne porządki w ogrodzie nie mogą polegać na paleniu liści, bo to szkodzi środowisku, a są służby komunalne, które je od nas odbiorą i wykorzystają np. na kompost dla miejskich roślin.  


Posłuchaj

Elżbieta Wojciechowska o ekologicznej Wielkanocy (Zmiana klimatu) 21:09
+
Dodaj do playlisty

- Unikajmy w Święta Wielkanocne, kupowania plastikowych koszyczków na święconkę lub ceraty z tworzywa sztucznego na nasz stół. Jesteśmy w okresie kwitnienia wielu roślin i lepiej je wykorzystać jako ozdoby niż te plastikowe, a koszyczek z wikliny, posłuży nam na wiele lat. Można też posadzić do doniczek kwiaty i potem je przesadzić do naszego ogrodu. Dlatego jestem zwolenniczką kupowania sadzonek, cebulek kwiatów, którymi będziemy się mogli cieszyć także po świętach - mówiła Elżbieta Wojciechowska.

Tylko ekologiczne barwniki do jajek

Ekspertka przypomniała, aby skorzystać z roślin naturalnych do zdobienia świątecznego stołu, takich jak rzeżucha, która jest źródłem witamin i minerałów i warto ją potem wykorzystać w naszej kuchni. Zalecała także, aby do zdobienia jajek, stosować tylko naturalne barwniki (np. gotowaną cebulę, kurkumę lub buraka), aby nasz organizm nie miał kontaktu z chemią, często niewiadomego pochodzenia.  W przypadku jajek, warto poszukać w sklepie, te które nie pochodzą z masowego chowu (czyli tzw. jedynki lub zerówki nabite na skorupkę) lub od lokalnych dostawców. A same skorupki jajek można wykorzystać do kompostu, aby wzbogacić glebę w wapń. 

 

REKLAMA

***

Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzący: Patryk Michalski
Gość: Elżbieta Wojciechowska (prezeska Fundacji Digital University i inicjatorka programu edukacyjnego Be.Eco)
Data emisji: 17.04.2025
Godzina emisji: 19.06

 

Polskie Radio 24

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej